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EUROPEAN COMMISSION
Directorate General Internal Market and Services

SERVICES

MUTUAL EVALUATION FORESEEN BY THE SERVICES DIRECTIVE–
STAKEHOLDERS' CONSULTATION

You are encouraged to consult the consultation paper and the specific privacy statement
available on
http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2010/services_directive_en.htm
before you reply to this questionnaire.
All replies should be sent to: MARKT-SERVICES-CONSULTATION@ec.europa.eu
Deadline for replies: 13th of September 2010

The
Commission is hereby inviting interested stakeholders to reply to the questions below against
the backdrop of the consultation paper and the information provided for each Member State
available on:
http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2010/services_directive_en.htm

In your answers, please always indicate the Member State(s) and the sector/service concerned
as well as the specific requirement(s) you are referring to. Please also give reasons for your
assessment, e.g. why you consider a requirement unnecessarily burdensome and/or
discriminatory and/or name the alternative measures you would consider appropriate.

Identification of the respondent (name, contact details)
Brian Montaut,  (Spokesman for Architects’ Alliance)
- Architects' Alliance ID number is 91708294194-42

Type of respondent:
 Individual
 Business/Company
 ASSOCIATION/ORGANISATION
 Professional body
 Public authority
 Other (please indicate) …………………………………………….

Respondent active at:
 Regional level
 NATIONAL LEVEL
 European level

Please indicate the service sectors which interest you/those you represent
ARCHITECTS (IN IRELAND)
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QUESTIONS ON REQUIREMENTS APPLICABLE TO THE ESTABLISHMENT OF SERVICE PROVIDERS

1. Questions on national measures imposing an authorisation (Article 9 of the Services Directive)

1.1. Are there authorisation schemes imposed on service providers which you consider to
be contrary to the Services Directive because they are discriminatory, unjustified or
disproportionate?
YES, Gold-plating issues about the Building Control Act 2007 [Ireland S.I. 21 of
2007] eg EU minimum academic standards are exceeded in the Act.  The
consequences include denial of both National and EU market access to Irish
citizens who are otherwise permitted such access through the “Qualifications
Directive” (Directive 2005/36/EC on the recognition of professional
qualifications).  Also, before this Act, the profession was non-regulated in the
State.  Up to 1,000 prior-established architects are automatically disenfranchised
by the Act and in order to restore their hard-won status must submit to costly
examination by their competitors.  Whereas 2,700 other architects were
automatically placed on the new Register solely because of their membership of
the dominant representative body.  All this was ‘justified’ by reference to a need
to satisfy European standards.

1.2. Are there cases where, in your view, authorisation schemes could be replaced by a
less restrictive measure (e.g. declarations, a posteriori inspections)?
YES, See the Irish Competition Authority’s Report on the Architectural
Profession and the Building Control (Amendment) Bill 2010 [Ireland S.I. 41 of
2010].  Annual registration charges for architects should not, as they do, engross
the annual subscription fee for membership of the largest professional
representative body for architects in the State.  Maximum harmonization should
be provided by the adoption in the National Law of the minimum academic
standards previously agreed by Ireland and set-out in the “Qualifications
Directive”.  It should be noted that the “Qualifications Directive” predates the
Building Control Act 2007 and that the restrictive measures now in place serve,
above all, the dominant representative body.

2. Questions on national measures imposing certain types of requirements (Article 15 of
the Services Directive)
2.1. Are there any specific requirements of the type mentioned in Article 15 of the

Services Directive which you consider to be contrary to the Services Directive
because they are discriminatory, unjustified or disproportionate?
YES, The means of recognising Prior Establishment is discriminatory in the Act,
it is designed to be non-inclusive and relies on referencing the “Qualifications
Directive”.  Under the Act, a single private organisation, the Royal Institute of
the Architects of Ireland Limited has been appointed as a) the Registration Body
for architects and b) the Competent Authority as regards European legislation
whilst remaining c) a private limited company.  There are no procedural
requirements in place for identifying and maintaining any separation between
these three functions.  The consequences include shielding from action by both
the Irish Competition Authority and the Ombudsman.  Overall, the
transposition of the “Qualifications Directive” has created a legally sanctioned
Closed Shop.  Also, common usage words should not be ‘protected’.  Thus
instead of restricting the use of the common usage word ‘architect’, protected
titles should be construed.  These might be State Registered Architect and
European Registered Architect.
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2.2. Are there cases where, in your view, these requirements could be made less stringent?
YES, See the Irish Competition Authority’s Report on the Architectural
Profession.

3. Questions on national measures restricting multidisciplinary activities (Article 25 of the
Services Directive)
3.1. Are you aware of restrictions to multidisciplinary activities which are imposed on

services other than regulated professions and services of certification, accreditation,
technical monitoring, test or trial services?

3.2. In your view, are there any restrictions to multidisciplinary activities imposed on
regulated professions or on certification/accreditation/technical monitoring, test/trial
services which are not needed to ensure the independence and/or impartiality of the
provider or could be replaced by less stringent requirements?

QUESTIONS ON REQUIREMENTS APPLICABLE TO THE CROSS BORDER PROVISION OF
SERVICES

4. Are you aware of any specific requirement (mentioned or not in Article 16 (2) of the
Services Directive) imposed on cross-border service provision which, in your view, is
discriminatory, not justified for reasons of public policy, public security, public health
or the protection of the environment or disproportionate?
YES, It is easier for a citizen from another EU State to become registered as an
architect in Ireland than it is for an Irish citizen.  The inclusion of Architects as a
Sectoral Profession is impossible to understand, but it has been used in Ireland to
support Gold-plating.

5. Are there cases where, in your view, some of the requirements imposed on cross
border service provision could be replaced by less restrictive measures?


